Generationsskifte hos Ergonomic Solution

Om casen

Interview med Morten og Hans Jørgen Dalum

Læs mere om virksomheden på ergonomic.solution

To generationer i synergi

Generationsskifte kan være et godt familiematch mellem far og søn!

Jeg var forbi Morten og faren Hans Jørgen 2019. De har ejet og drevet Ergonomic Solution, som oprindelig hed HD Design og solgte virksomheden fra i 2005.

Ergonomic Solution producerer og sælger er stativer og holdere til fx dankortterminaler og fladskærme.

De er eksemplet på en familievirksomhed, hvor far og søn har fordelt rollerne godt og kørt et herligt parløb, der har udviklet både dem og virksomheden.

Vild iværksætterhistorie… fra lærer til virksomhedsejer for 225 mand

Vi er i efteråret 1986, Hans Jørgen var skolelærer og spillede musik i fritiden. Var gift med Hanne, der havde uddannet sig til pædagog, men som gik hjemme og passede deres to børn Morten og Anne Mette.

Hans Jørgen fik på samme uge hint om idé fra både musikerven, frisøren og bankmanden. De havde bemærket, at den nye dankortterminal ikke kunne være ved kassen i supermarkedet; at der manglede et stativ til at gøre betaling nem og sikker ved at sikre, at terminalen fysisk kunne være der.

Hans Jørgen var – og er – typen, der ikke kun taler, men også handler. Han gjorde idé til realitet. Prototype blev vist for ti personer hos PBS og Hans Jørgen kørte land og rige rundt med en lille flyer og sin ”stativ-tale”, der skulle overbevise butikkerne. På en torsdag i oktober 1987 står han i Rødovre Centret og hører i radioavisen, at Dansk Supermarked har indkøbt 587 terminaler. Det var sød musik i ørerne på iværksætteren. Af andre veje blev han mandag kaldt til møde hos Hr. Inventar-direktør Danielsen i Dansk Supermarked og til trods for at Hans Jørgen kom for sent og fik rynkede bryn af inventar-direktøren, fik han ordren med hjem!

Der kom ansatte til og produktionen foregik via underleverandører. Hans Jørgens kone Hanne blev også ansat og HD Design vækstede hurtigt og nye markeder som Norge, Sverige og Holland kom til i årene 1990-1993. Hans mindes også hvor grænseoverskridende det var at ansætte den første akademiker i HD Design.

Sønnen Morten begyndte som ung knægt på lageret med at pakke i kasser og tjente mange fem-kroner på denne måde. Han var helt starten af meget glad for virksomheden og vidste fra dag et, at han som voksen ville arbejde her.

Flere år senere, da Morten selv ville have sig en uddannelse ved siden af arbejdet på HD Design, spurgte han salgsdirektøren: ”Hvad er det hårdeste og bedste studie, du kan anbefale til mig?” Svaret var erhvervsjura, så det studie startede Morten på i 1997. 

I 2001 var Morten i gang med 8. semester. Ved siden af sine studier kørte han til Sverige og fik landet den til dato største ordre til England på 40.000 stk. stativer/løsninger til kassetermiler ved posten i England. Ordren skulle leveres sidste uge af juni året efter. Grundet den store ordre og en afsluttende erhvervsjuraopgave, blev dette år Mortens hårdeste og vildeste: Afsluttende erhvervsjura-eksamen fredag, levering af 40.000 terminaler i den følgende uge afsluttet med en studenterfest – invitationerne var jo sendt – lørdag. Han nåede det hele, men i bagklogskabens klare lys mener han, at studenterfesten fint kunne have været udsat en uge eller to…

Råd om generationsskifte fra far og søn

Morten og Hans Jørgen har følgende råd til andre ejerledere, som står overfor et generationsskifte:

  • Gå i gang med glidende generationsskifte så snart I er klar over, at interessen og passionen er oprigtig fra næste generation
  • Lyt lyt lyt til næste generation og godtag argumenter (rådet kommer fra senior)
  • Udnyt hinandens kompetencer bedst muligt… I dette tilfælde var senior idérig og næste generation god til at samle op og forædle
  • Lad næste generation prøve noget andet af inden han/hun overtager familievirksomheden helt. Praktisk virksomhedserfaring er vigtigere end den lange uddannelse
  • Senior skal afgive nok frihed, så der er bevægelsesfrihed til at skabe, udvikle og optimere
  • Senior skal – ifølge denne senior – hilse forandringsprocessen velkommen
  • Få et solidt netværk ved siden af virksomheden, hvor der er åbenhed indadtil og loyalitet og lukkethed udadtil

Kontakt Nøglebundtet

5 + 12 =

Nøglebundtet
Birk Centerpark 40
7400 Herning

CVR: 21900702

-

30 29 48 20
annette@spickerspicker.dk