Generationsskifte i en ejerledet virksomhed er en udfordring for mange. Ikke fordi ejerledere ikke er vant til at tage en hurtig beslutning for virksomheden. Tværtimod. Generationsskifte er bare IKKE en hurtig beslutning. Det drejer sig nemlig om dig og din familie – og det er ikke det samme som at tage stilling til en ny lagerhal.

Forskning fra Center for Ejerledede Virksomheder viser, “at det er en afgørende udfordring i forbindelse med generationsskifte, at ejerlederen har svært ved at se sig selv som andet end netop ejerleder” (idag.dk).

Den forskning kan jeg nikke genkendende til fra min hverdag. Her møder jeg ofte netop denne udfordring, når jeg er ude for at hjælpe en ejerleder og hans/hendes familie, der involveret i virksomheden. Det er også det, jeg oplever, når jeg er rundt i landet for at holde oplæg og netværke med ejerledere: Virksomheden og/eller ens position fylder – og der er følelser med i spillet.

Se på dig selv – og din rolle i virksomheden

Jeg har før talt om, at du skal definere din rolle (se videoen) netop ud fra ovenstående. Og netop din rolle er vigtig for, at du kan få en afklaring.

Min mission er at sikre, at du som ejerleder bliver afklaret og gerne i dit eget tempo. Så mit råd til dig er: Begynd før du regner med, at det er nødvendigt …

3 skridt på vejen til din afklaring

Det er altid nemt at lave lister og steps; udfordringen kommer først i gennemførelsen af dem. Alligevel vil jeg give dig tre gode råd med på vejen jf. Ejerledelse i Danmark Rapport 7: Personlig afklaring i forbindelse med ejerskifte.

Til dig, der er til den korte udgave:

  1. Se exit som en proces
  2. Fokuser altid på den næste mulige beslutning i processen
  3. Lad være med at fokusere på slutmålet

Til dig der ønsker lidt flere ord:

1. Se dit exit som en proces

Det ER en proces. Og det tager tid og energi. Det kan virke som en stor og uoverskuelig proces, men mit råd til dig er, at du skal se det som en række af mindre beslutninger. På den måde bliver dit exit brudt ned i overskuelige dele over tid.

2. Fokuser altid på den næste mulige beslutning i processen

Mange mindre beslutninger kan virke uoverskuelige, hvis du skal forholde dig til dem alle på samme tid. Når du har lagt planen, er det ét skridt af gangen – én beslutning af gangen. Stol på din plan og lad den næste beslutning være dit fokusområde. Og genbesøg planen på bestemte tidspunkter – fx sammen med din generationsskifte-guide – for at du kan hvile i, at processen er afstemt og planen fortsat holder.

3. Lad være med at fokusere på slutmålet

Målet er et succesfuldt generationsskifte, men det kan være svært at forholde sig til. Det kan give flere bekymringer og måske endda give dig lyst til at overspringe vigtige skridt i din proces. Stol på din plan – og vær i nuet.

Har du brug for en sparringspartner?

Jeg ved, at ovenstående kan virke nemt på papiret – og uoverskueligt i virkeligheden. Derfor vil jeg anbefale dig at sætte et godt hold til at hjælpe dig i forløbet. Du har nok allerede styr på revisor, advokat og bankmand – måske du skal have en erfaren generationsskifte-guide med fokus på dig, din proces og de blødere værdier med på din rejse?

På LinkedIn deler jeg løbende erfaringer og gode råd til generationsskifte. Følg med – og har du brug for sparring i processen, er du altid meget velkommen til at kontakte mig.