Du har hørt mange nævne glidende generationsskifte, men har du overvejet, om det relevant for dig, som er ejerleder eller næste generation?

Ikke to virksomheder er ens, og det samme gør sig naturligvis gældende for generations- og ejerskifte. Hvad der er den helt rigtige løsning for jer afhænger af jeres konkrete situation.

Der er tre spørgsmål, som går igen, når jeg taler om glidende generationsskifte. Det er:

1. Hvad er et glidende generationsskifte?

Et glidende generationsskifte er, når I vælger at gennemføre overdragelsen i etaper. Altså at jeres generationsskifte foregår over en kortere eller længere periode.

2. Hvor lang tid tager et glidende generationsskifte?

Og selve perioden defineres af jer. Jeg ser typisk glidende generationsskifte på mellem tre og ti år, men hvad der fungerer for jer, afhænger af jeres konkrete situation. Har I god tid, eller er der måske eksterne faktorer, fx sygdom, som spiller ind og kræver, en hurtigere proces?

3. Hvem kan hjælpe os med et glidende generationsskifte?

I et glidende generationsskifte er der både økonomiske, juridiske, ledelsesmæssige og personlige aspekter. Det betyder også, at du typisk vil involvere flere eksperter i processen. Konkret vil din revisor være din sparringspartner på den økonomiske del og din advokat på den juridiske del.

Når det kommer til ledelse og de blødere værdier, kan du får brug for en anden sparringspartner og facilitator. Her er det en som mig, du skal have fat i: En ejerskiftevejleder og ekstern facilitator med stor erfaring på området. Én som stiller de spørgsmål, det er svært selv at stille og navigerer udenom de værste faldgruber.

Meget mere om generationsskifte

Der er som sagt ikke to generationsskifter, som er ens. Men der er alligevel nogle fællestræk og spørgsmål, som det er godt at stille sig selv og hinanden i processen. Find inspiration her:

Og husk – har du brug for sparring i processen, er du altid meget velkommen til at kontakte mig.

Download 11 gode råd til det gode ejerskifte