Som næste generation i en ejerleder-familie, har du haft virksomheden tæt inde på livet – formentlig i en årrække. Det samme har dine søskende. Men har I nogensinde talt om, hvad der skal ske med nøglebundtet til jeres forældres livsværk? Hvem skal overtage hvilke nøgler hvornår?

Når du har fået styr på, hvor du selv står henne ift. et generationsskifte (se forrige blogindlæg), er det en god idé at finde ud af, om dine drømmer harmonerer med dine søskendes. Der er ingen, som er interesseret i at starte en familiekonflikt pga. et generationsskifte i en virksomhed.

Næste generation skal ikke nødvendigvis være den næste administrerende direktør. Der er mange andre og forskellige roller, I som næste generation kan gå aktivt ind i. Det kan fx væres som bestyrelsesmedlem eller medlem af et ejerråd.

Familiekabalen i generationsskifte

For at finde frem til hvordan jeres familiekabale går op – hvordan I som søskende hver især får den eller de roller, som I ønsker og har kompetencerne til – er det vigtigt at tale om det.

Familiekabalen ER en svær størrelse for mange. Ét af mine fokuspunkter er, at I også skal kunne holde jul sammen de næste mange år. Vi tale rher omde blødere værdier i et generationsskifte. Som en del af næste generation kræver det, at du ved, hvad du går efter – men også, at du lytter til, hvad dine søskende har at sige.

Kompetencer hos næste generation

Et af nøgleordene er kompetencer: I har en familieejet virksomhed, som I ønsker at føre godt videre, og det kræver faglige og personlige kompetencer.

Måske har I styr på studieretning og erhvervserfaring for at nå hen til at være det kompetente team, der skal lede familievirksomheden godt videre? Måske har I brug for, at I lægger en plan og målrettet går efter at få de kompetencer og det netværk, der er guld værd i et generationsskifte?

Giv plads til de mange spørgsmål

Ikke to familier er ens. Ikke to generationsskifter er ens. Men der er alligevel nogle fællestræk og nogle spørgsmål, som det er godt at stille sig selv og hinanden i processen.

Jeg har tidligere stillet lignende spørgsmål til dine forældre:

Og nu er turen kommet til dig.

Du bestemmer helt selv, hvor meget du vil lægge i mit spørgsmål. Mit håb er, at det kan hjælpe din personlige afklaring og det kommende generationsskifte i jeres familievirksomhed godt på vej.

Har du brug for sparring i processen, er du altid meget velkommen til at kontakte mig.

Og hvis du vil vide mere om generationsskifte, kan du downloade min booklet, hvor du får 11 gode råd til det gode ejerskifte.