En ting er at overtage familievirksomheden, som kører godt. Noget andet er, at du sikkert også gerne vil sætte dit aftryk på fremtidens virksomhed.

Det er helt okay og ofte ganske klogt at køre virksomheden videre ud fra, hvad der allerede nu fungerer godt. Måske er der i første omgang slet ikke brug for at ændre noget: alt er kørt i stilling, og du kan sætte dig for bordenden og overtage styringen.

Måske er der brug for større ændringer stort set fra dag ét. Dine forældre har kørt virksomheden godt og sikkert, men tiden flyver, og der sker konstant noget nyt indenfor områder som fx digitalisering og cirkulær økonomi – områder du måske ved en masse om.

Ændringer i naturligt tempo

Du har overtaget dine forældres virksomhed, og du ønsker at skabe forandring. Vær opmærksom på, at der formentlig står en medarbejderstab, som gennem en årrække har været vant til at have dine forældre ved roret og gøre tingene på bestemte måder.

Derfor er det vigtigt, at du både gør dig tankerne om, hvad du ønsker at ændre og samtidig husker, at virksomhedskulturen og medarbejderne er en vigtig ressource, som du skal have med ombord for at køre virksomheden godt videre.

Giv plads til de mange spørgsmål

Ikke to familier er ens. Ikke to generationsskifter er ens. Men der er alligevel nogle fællestræk og nogle spørgsmål, som det er godt at stille sig selv og hinanden i processen.

Jeg har tidligere stillet lignende spørgsmål til dine forældre:

Og nu er turen kommet til dig.

Du bestemmer helt selv, hvor meget du vil lægge i mit spørgsmål. Mit håb er, at det kan hjælpe din personlige afklaring og det kommende generationsskifte i jeres familievirksomhed godt på vej.

Har du brug for sparring i processen, er du altid meget velkommen til at kontakte mig.

Og hvis du vil vide mere om generationsskifte, kan du downloade min booklet, hvor du får 11 gode råd til det gode ejerskifte.