Det handler om at skabe den bedst mulige overdragelse af virksomheden. Det stiller krav til både den nuværende og kommende ejerleder – og det kræver en god planlægning.

I et glidende generationsskifte sker overdragelsen løbende. Det betyder også, at ejerskab og ansvar ikke nødvendigvis følges ad.

Måske giver det mening at gennemføre den økonomiske del af generationsskiftet forholdsvis hurtigt og lade ansvaret – ledelsen – følge efter i etaper. Måske giver det mening at gøre det omvendt.

Det afhænger helt af jeres situation, tidshorisont og virksomheden.

Overdragelse af ansvar

Generelt vil jeg ikke dykke ned i den økonomiske del af generationsskifte. Det har du helt sikkert en dygtig revisor og advokat, som kan guide dig godt igennem.

I forhold til overdragelse af ansvar, kan I fx overveje, om næste generation skal ansættes i virksomheden først for at få et større kendskab til virksomheden inden nøglerne overdrages.

I kan også se op, om der er der en naturlig opdeling i ansvaret. Ofte oplever jeg, at ejerleder fx er aktionær, bestyrelsesmedlem og daglig leder. Det giver tre naturlige skridt i et glidende generationsskifte.

Kommunikation er afgørende

I et glidende generationsskifte handler det om at få lagt en plan. Det handler om at få afstemt jeres ønsker og behov – både arbejdsmæssigt, økonomisk og privat – og at få sat en tidsramme, som er realistisk både ift. ejerskab, økonomi og ansvar.

Et generationsskifte handler også om bløde værdier. Om at få talt med jeres familie og sikre, at I også kan mødes i julen mange år frem. Det er en del af min mission – læs hvorfor i min personlige beretning.

Meget mere om generationsskifte

Ikke to familier er ens. Ikke to generationsskifte er ens. Men der er alligevel nogle fællestræk og nogle spørgsmål, som det er godt at stille sig selv og hinanden i processen. Find inspiration her:

Og husk – har du brug for sparring i processen, er du altid meget velkommen til at kontakte mig.

Download 11 gode råd til det gode ejerskifte